Toppen

Træ til Trædrejning

Trædrejning

Tørretiden
Træ, der skal drejes, skal tørre i ca. 2 år, før man kan arbejde med det, og for at man kan være helt sikker på, at det ikke revner eller slår sig.
Tørretiden kan nedsættes ved at grov dreje det nyfældede træ til skåle i en tykkelse på ca. 2 cm. og så dreje dem færdig ca. et år senere. Det kræver jo nogen tålmodighed, men det giver som regel et godt resultat. De skåle der revner, arkiverer jeg.
Når jeg har fået nyfældet træ hjem, saver jeg det op med kædesaven i runde klodser, så de er lige til at sætte på drejebænken og kommer dem i  store sorte plastik poser, der kan godt være nogle stykker i hver, afhængig af vor store de er. Jeg lukker for posen så træet ikke tørrer. Når jeg har 10-15 skåle begynder jeg at grov dreje alle sammen udvendig. Jeg sørger hele tiden for at holde poserne lukket, så kun en skål er oppe ad gangen. Der drejes en fod på skålen, som bruges til at sætte skålen fast med, når den indvendige side drejes. Her bruger jeg en to bakket klo (promat link) med forskellige størrelser bakker 4-6-8-10-12,5-15 cm. i dm.
Når jeg har drejet alle skålene ned til en tykkelse på mellem 2-4 cm. afhængig af størrelsen på den udvendige dm., tager jeg dem op af plastik poserne, og lader dem lige luft tørre lidt. Træ tørrer  ca. 30% mere ud af endetræet end af sidetræet, så derfor smører jeg et godt lag lim på endetræet på den udvendige side af skålene. Når limen er tør lægges de i papir sække, der lukkes til.
Papirsækkene sættes i et tempereret rum. For hvert døgn luftes skålene. Jeg starter med en halv time hver dag i en uges tid. Derefter sætter jeg lufte tiden op. Sækkene skal tørres inden skålene kommes i igen. Efter et par mdr. når poserne ikke tager imod fugt, tager jeg dem ud af poserne og sætter dem på gulvet i værkstedet.
I værkstedet har jeg en reol med 5 hylder, hvor på de rådrejede skåle står. Efterhånden som skålene tørrer, flyttes de opad på hylderne.
Efter ca. et års tørretid i værkstedet er de klar til færdigdrejning.
Retur til toppen
Overfladebehandling og vedligeholdelse
De færdige produkter behandler jeg med biovoksolie eller koldt presset rå linolie med carnaubavoks. Bruger jeg lak, er det altid en vandbaseret lak.
Retur til toppen
Salatskålen
Min egen salatskål giver jeg madolie, inden jeg kommer salat i, så væden fra alle de gode sager, der er i salaten, ikke trækker ind i skålen. Når skålen er vasket op i lunkent vand, tørrer jeg den over med en stump køkkenrulle, så er den fin og klar til næste gang, den skal bruges.
Retur til toppen
Brugskunst og gaveideer
Jeg fremstiller for det meste brugsting som f.eks. skåle, fade, ovale skåle og kar, smørebrætter, propper, kuglepenne, stiftblyanter, nøglevedhæng, peberkværne og meget andet.
Retur til toppen