topen

Ovalværk
Oval trædrejning
Ovalværket

 

 

 

 

 

 

Holder man af bagte kartofler, må man da have en oval skål, som kartoflen kan ligge i, når den bliver bagt og skal spises.
Jeg købte en drejebænk i Sverige for et par år siden i massiv egetræ. En hel unik sag. Der fulgte nogle tegninger med på nogle småting, som jeg kunne dreje og en tegning på et ovalværk. Da jeg holder meget af bagte kartofler, måtte jeg jo få dette til at virke.
Jeg lavede en skabelon i træ, prøvede mig lidt frem, til det kørte rigtigt, drejede en udveksling så bænken kørte 250 omd./.min. Derefter fik jeg en smed med på ideen. Ved hans hjælp kom der skred i sagen.
Træklodsen saves ud, så tæt på den form den skal drejes ned til og limes på opspændningspladen med papir imellem.          
Når skålen kører rundt fremkommer to cirkler. Det sted, hvor de krydser hinanden, er skæringspunktet. Her sættes jernet på og føres vandret på skålen. Holdes jernet ikke vandret, eller er anlægget ikke i samme højde under drejningen af den udvendige og indvendige side, bliver kanten skæv på skålen. For at holde ens højde på anlægget lægges en træring under, og der drejes med samme størrelse jern på hele skålen. Jeg bruger tre 10 mm. u-stål med forskellige faser.
Skålen drejes som normalt udvendigt og indvendigt. I bunden indvendig fremkommer der to buler, de drejes fint af med en lille sidetræskrog. Skålen slibes også på skæringspunktet, og når den er taget af opspændningspladen, slibes den af i bunden.
5 dele
Retur til toppen

            

 ovalgang.jpg (33645 byte)       

Klik på billedet og ovalværket kører i 25 sek. i stor størrelse

Ovalværkets gang

Ovalværkets fem dele

Ovalværket består af 5 dele
1. Del. I rørbukken sider der et stålrør, der er 8 cm i diameter. Rørbukken, som er af spånplade, er boltet fast på akselhuset. Når man løsner boltene, kan rørbukken rykkes til begge sider, så ovaliteten laves større eller mindre.
2. Del. Lejet er af et plast materiale, som kan tåle meget varme. For at nedsætte varmen imellem rørbukken og lejet er der en tynd metal skive ca.1/2 mm. tyk, så rørbukken og lejet ikke rør hinanden.
3. Del. Slæden er lavet af firkantet metalrør der er svejset sammen. Det er den del, der forskyder sig, når drejebænken kører rundt, og hvorpå opspændningspladen med det, der skal drejes, er skruet på.
4. Del. Bag på drivpladen, som er af samme plast som del 2, sidder der en aksel, som spændes fast i akslen på drejebænken fra siden med en pinolskrue. Der er hul gennem rørbukken og røret, så man kan komme ind fra siden og spænde skruen.
5. Del. Opspændningspladen er en mdf plade, som kan bruges flere gange, for emnet limes på med papir imellem, som spaltes, når skålen er færdig.
Link på min You Tube side med 2 film klip med ovalværk og ovaldrejning  http://www.youtube.com/user/jolbellful
Retur til toppen